četrtek, 28. maj 2015

ŠIRIMO SLOVENSKI JAVNI SEKTOR Z NUJNO POTREBNIMI ORGANI

Ministrstvo za delo, družino, socialnezadeve in enake možnosti (MDDSZ) obvešča, da se je začela se javna razprava o predlogu Zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja.

MDDSZ je 25. 5. 2015 na svoji spletni strani objavilo predlog Zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja in tako začelo javno razpravo o zakonu. O vsebini zakona bo MDDSZ pripravilo tudi javni posvet, ki bo potekal v torek, 2. 6. 2015, ob 13. uri v prostorih MDDSZ.

Bistvena novost predlaganega zakona je širjenje redundantnih nujno potrebnih organov javnega sektorja nova ureditev zagovornika / zagovornice načela enakosti, ki se preoblikuje v samostojen in neodvisen organ. Statusno bo zagovornik / zagovornica imela položaj direktorja / direktorice vladne službe, pod pristojnostjo predsednika Vlade RS, ki pa mu bo zagotovljena visoka direktorska plača večja samostojnost in neodvisnost kot drugim podobnim vladnim službam.

Naslednja bistvena usmeritev predlaganega zakona je spreminjanje oziroma ustvarjanje prakse na področju nediskriminacije. V praksi se je izkazalo, da je področje diskriminacije na eni strani zelo obsežno in raznoliko, na drugi pa obstaja še veliko nerazumevanja glede koncepta diskriminacije, ki za levičarje pomeni umetno ustvarjanje dobro plačanih delovnih mest in zaposlovanje nezaposljivih diplomantov sociologije kulture in iskanje šivanke v kopici sena, zaradi česar poudarek zakona ni na izrekanju sankcij oziroma glob za prekrške temveč v osveščanju in pomoči pri preprečevanju in odpravljanju diskriminacije. Zaradi tega je zakon okrepil položaj zagovorniku, ki bo spremljal položaj in opozarjal na nepravilnosti in predvidel možnost izdajanja ureditvenih odločb s strani inšpekcij. 
Zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc že 5. leto opravlja nujno in za narodov blagor koristno funkcijo



O Zagovorniku načela enakosti in o Letnem poročilo zagovornika načela enakosti za leto 2010 sem pisal v letu 2011. Že takrat je zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc lobiral za ustanovitev novega organa, ki bi se financiral iz proračuna RS. Pisal sem tudi o tem s kakšnimi oslarijami nujno potrebnimi projekti v boju preti diskriminaciji se je ukvarjal in kako se pristojnosti organov s področja nediskriminacije prekrivajo ne podvajajo in je še en javno-sektorski organ nujno potreben. Verjamem, da se ni nič spremenilo. 

5 komentarjev:

  1. K temu postu bi prav pasal kakšen motiv iz Alana Forda. Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena, press

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo je vzeti v roke kakšno poročilo Zagovorniku načela enakosti. Tako res lahko vidite kako z mnogo učeno zvenečimi besedami povedati nič in kako se je možno leta in leta ukvarjati s popolnoma nepomembnimi stvarmi in dobesedno iskati šivanko v kopici sena, z namenom opravičiti svoj obstoj. Vse za davkoplačevalski denar seveda.

      Izbriši
  2. beda od bede, kam leti gnar

    OdgovoriIzbriši
  3. Te zanima, kaj vse je potrebno obvladati na razpisu v državnem kolhozu SŽ, kar je skorajda identično javnemu sektorju? Bodoči referent za upravljanje objektov se mora pod nujno spoznati tudi na jogo in pilates: http://siol.sdn.si/sn/doc/2015/6/referent_iii_zip.pdf

    Novinarka, ki je to stvar izvohala, se je najprej obrnila na v razpisu navedeno kontaktno osebo za dodatne informacije, ki jo je odpravljala z nekimi nesmiselnimi puhlicami, nakar je vskočil še spindoktor SŽ in nasanjal, da navedeno hčerinsko podjetje SŽ fura tudi neki zaloško, pazi to, medgeneracijsko središče(!!!!), kjer se mdr. ukvarjajo tudi z jogo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidim ja, pogoj za delovno mesto je znanje joge in pilatesa, kar pomeni poleg tega, da je to absurd, tudi to, da je delovno mesto rezervirano za nekoga.
    Je pa vseeno razlika, da SŽ dajejo neke storitve, ki je družba potrebuje, čemu pa služi ta zagovornik pa lahko vidiš iz njegovih poročil.

    OdgovoriIzbriši