sreda, 6. maj 2015

VENEZUELA: »IMAJO NEKAJ TEŽAV, PA NE ZATO, KER SO V SOCIALIZMU, AMPAK KER SO ŠE VEDNO V KAPITALIZMU.«

Verjetno ste v naslovi prepoznali izjavo Mihe Kordiša, poslanca nacionalsocialistične Združene levice, ki je januarja obiskal obljubljeno deželo socialistov Venezuelo, v kateri po njegovem še vedno pustoši kapitalizem.

Miha Kordiš (ZL) in Violeta Tomič pred letalom v obljubljeni socialistični raj, Venezuelo

Včeraj naj bi poporočanju Yahoo News v Venezueli nacionalizirali proizvodnjo hrane, sad ima južno-ameriški raj težave s primanjkljaji osnovni dobrin (živil), visoko, 68,5 % inflacijo in gospodarsko stagnacijo. Predsednik Maduro je obljubil, da bo nacionalizacijo izvedel v roku nekaj tednov. Potrebno se je zgledovati po primerih dobre prakse, saj država nadzira že več kot polovico proizvodnje hrane, a jo še vedno primanjkuje v trgovinah.

Vsak dan ljudje čakajo v vrstah, da bi morebitno kupili kaj subvencioniranega mleka, olja in moke, pogosto odidejo praznih rok. Država poskrbi, da prebivalci Venezuele ne pretiravajo z vnosom dnevnih kalorij, tako ima javno zdravstvo manj stroškov.

Zlobni neoliberalni jeziki trdijo:
·      Zakaj bi človek delal, če je hrana brezplačna? Nihče ne bo delal in proizvajal hrane in hrane ne bo. Seveda to v socializmu ni mogoče, tam je vse drugače.
·      Večina bogastva in dobičkov je šla v roke s politiko zlizanih in skorumpiranih uradnikov v nacionaliziranih (državnih) podjetjih in vojski. Ljudstvu pa je ostala visoka inflacija in pomanjkanje domače proizvodnje oz. pomanjkanje sredstev za uvoz osnovnih dobrin kot so jedilno olje, WC papir, elektrika in medicinski pripomočki in zdravila.
·      Venezuela kraljuje v svetovnem merilu z visokim številom umorov glede na število prebivalcev.
·      V zadnjih 15 letih je venezuelska vlada (začetnik je bil Hugo Chavez) konfiscirala enormne količine delnic in nacionalizirala številna podjetja. Računi za sodne postopke še prihajajo.
·      Venezuelska vlada se je raje ukvarjala s nacionalizacijami in konfiskacijami premoženja in deljenjem drobtinic narodu kot z reševanjem resničnih težav in izvedbo liberalnih reform.

 
Nicholas Maduro

Seveda neoliberalci nikoli nimajo prav, Venezuela nima težav z revščino, korupcijo, političnim klientelizmom in izjemno visoko stopnjo kriminala zaradi nacionalizacij, temveč zaradi ostankov kapitalizma v državi kot pravijo intelektualci iz Združene levice. 

8 komentarjev:

  1. Odgovori
    1. Ne vem, če je pri tem kaj smešnega…

      Izbriši
    2. smešni so skrajni levičarji s svojimi izjavami :)

      Izbriši
    3. Posledice levičarske ideologije pa so lahko zelo dramatične za našo blaginjo, celotna zgodovina zadnjih 150 let to potrjuje.

      Izbriši
  2. Eh, kaj bi vse to. Dokler ima venezuelski režim denar za takšne oglase, kot je 2 meseca nazaj bil v Delu, že ni sile...

    https://twitter.com/pingvinozaver/status/573437571717529600/photo/1

    PS Če ima neoliberalni Twitter slučajno kakšne finte, da ne moreš videti fotke v tweetu, povej, pa jo vržem še na naciinteresni Shrani.si (storitev Najdi.si oz. Telekoma)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj to je res bilo objavljeno v Delu? Interstellar experience…

      Izbriši
  3. A ne bi tale 'delegacija' odpotovala še v Severno Korejo in poročala, če imajo tam tudi še kaj težav oziroma ostankov kapitalizma ali pa je vse v najlepšem redu. Saj bi jima plačal prevoz, ampak se bojim, da bosta ostala v socialističnemu raju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno zato bi bilo dobro plačati poslancem iz Združene levice še ogled Severne Koreje, da bi tudi ostali v tem raju demokratičnega socializma.

      Izbriši