sreda, 31. avgust 2016

S PIKETTYEM JE RESNIČNO KONEC. KDO BO PO BOGATAŠIH MICHAELU MOORU, NAOMI KLEIN IN BERNIE SANDERSU NOVI BOGATAŠ, KI BO GREL SRCA SOCIALISTOV PO VSEM SVETU?

Prejšnji teden sem opisal kako se je socialistom izneveril bogataš Bernie Sanders, ki je svoje volivce pridobival z govorjenjem o problemu dohodkovne neenakosti, uvršča pa se med 4 % najbogatejših Američanov. Kaj imata skupnega bogataša Sanders in Thomas Piketty, ki je s svojim izdelkom o neenakosti obogatel na globalnem trgu? Sandersa je pri debati o ekonomiji, podpiral tudi Piketty. 

Lani marca je Piketty doživel prvi sramotni udarec, njegovo teorijo iz knjige Kapital 21. stoletja, je v sončni prah zmlel študent Matt Rognlie. Seveda ni bil edini, podobno delo so opravili tudi Daron Acemoglu in James Robinson, študenta omenjam zaradi svoje mladosti. V letošnjem avgustu je Piketty doživel knockout. Carlos Góes je v TestingPiketty’s Hypothesis on the Drivers of Income Inequality: Evidence from PanelVARs with Heterogeneous Dynamics naredil analizo 19 gospodarsko razvitih držav na razponu 30 let in ugotovil, da nobena od Pikettyevih tez ne zdrži empiričnega preverjanja.

Njegova ključna teza o vzroku dohodkovne neenakosti je sicer na prvi pogled logična. Po Pikettyevem prepričanju kapitalistični sistem deluje tako, da se prepad oz. neenakost med gospodarsko elito in nižjimi sloji družbe vse bolj povečuje. Bogati postajajo bogatejši. Piketty je v knjigi opisal, da prihodki iz kapitala skozi stoletja padajo manj v primerjavi s padcem ali rastjo BDP ter da se razlika vedno bolj povečuje, kar pomeni, da dejansko prihaja ves čas do redistribucije bogastva v smeri lastnikov kapitala. Po tej logiki naj bi kljub povečanju kapitalskih dobičkov v razvitih državah, hkrati padale plače delavcev. Bogastvo elite se nato z »nizkimi« davki predaja v roke dedičem, ki nato postajajo še bogatejši. In ta teza ne zdrži empiričnega preverjanja. V treh četrtinah analiziranih držav je dohodkovna neenakost celo padla, ko so kapitalski dobički rasli hitreje od gospodarske rasti.

Ugotovitve Carlosa Góesa so pomembne zaradi političnih odločevalcev, saj jih Pikettyeve teze lahko silijo v škodljive socialistične ukrepe kot je npr. sam predlagal višjo obdavčitev kapitala z namenom manjšanja dohodkovne enakosti, učinki pa so lahko precej negativni na blaginjo prebivalstva, predvsem nižjih slojev - delavcev. Sicer pa so Pikettyeve teze odličen humus za socialistične odločevalce, ki radi razpolagajo z denarjem drugih. Razlogi za neenakost pa lahko ležijo popolnoma drugje: inovativnost, poročanje oseb istih (višjih) slojev itd.

Thomas Piketty – kateri levo usmerjeni bogataš po njegovem pokopu polnil naslovnice socialističnih publikacij?

Kdo bo naslednji Michael Moore, Naomi Klein, Bernie Sanders in Thomas Piketty? Ker gre za levičarje, predlagamo več politične korektnosti, torej bogato žensko ali bogatega temnopoltega.



Ni komentarjev:

Objavite komentar